2015. november 5., csütörtök

Hogyan könnyíthetem meg szülést




A Nyíregyházi Babaváró Klub heti témájára készülve igyekeztem összegyűjteni jó néhány olyan természetes praktikát, amik bizonyítottan megkönnyítik és meggyorsítják a vajúdást és a szülést. Minden nő teste rendelkezik egy olyan ősi tudással, amely a szülésre is vonatkozik. A testünk tudja a dolgát. Ezt a tudást a mai kultúránkban már nagyon ritkán adják át egymásnak a nők, a Babaváró Klubban azonban igyekszünk megosztani egymással.

Míg régen természetes volt a fájdalom szülésnél, addig ma már sokan kivédeni való kellemetlenségnek tartják. Pedig a fájdalomnak nemcsak rossz, hanem jó szerepe is van. Azzal, hogy az anya enyhíteni akarja a kínjait, és a lehető legkevesebb fájdalmat okozó testhelyzetre törekszik, egyben megvédi testét a sérülésektől, és testtartása a baba világrajövetele szempontjából is a lehető legkedvezőbb. A fájdalom tehát hasznos, de mégis lehet csökkenteni. A szervezetedben lévő saját fájdalomcsillapító endorfinok felszabadulásának feltétele a nyugodt, intim környezet. Ezért a leghatékonyabb szülési fájdalomcsillapítás az, ha olyan nyugodt környezetben lehetsz, ahol tested saját fájdalomcsillapító mechanizmusai a lehető leginkább érvényesülhetnek.


Miért fáj annyira?
A vajúdás alatti fájdalomnak és intenzitásának a baba nagyságán, helyzetén, belső szervekre gyakorolt nyomásától kezdve az anya testalkatán át a fájdalomtűrő küszöbéig rengeteg oka van. Mégis, sokan nem gondolnak a félelem által kiváltott feszültségre, és az ezáltal kiváltott felerősödő fájdalomérzetre. Ez a hármas egy ördögi kör, mely ha elkezdődött, akkor csak erősödik a félelem, ezzel a feszültség, és ezzel erősödik a fájdalomérzet is. Mindez pedig gyors fáradtsághoz vezet, ami még inkább tetézi a rossz élményt.


Kórházi gyakorlat
A kórházak többségében van mód valamilyen fájdalomcsillapítást kérni, ez lehet valamilyen gyógyszer, epidurális érzéstelenítés, vagy esetleg infúzió. Vannak természetes fájdalomcsillapítók is, mint például a tiszta oxigén, amit belélegezve az anyuka két fájás között kipihenheti magát, és a fájdalom is kevésbé gyötrőnek tűnik majd, egyes kórházakban pedig kéjgázt adnak.
A különböző körülmények, eszközök, módszerek mind-mind befolyásolhatják a vajúdás időtartamát, nehézségét, azonban legalább ilyen fontosak az egyéni, öröklött tényezők (pl. a fájdalomküszöb, a szövetek rugalmassága, tágulékonysága). A kórházi fájdalomcsillapítási módszerekről konzultálj orvosoddal, szülésznőddel!


Hogyan enyhítheted a fájdalmat?
 Gyakorold a lazítást!
A szervezetedben lévő saját fájdalomcsillapító endorfinok felszabadulásának feltétele a nyugodt, intim környezet. Ezért a leghatékonyabb szülési fájdalomcsillapítás az, ha olyan nyugodt környezetben lehetsz, ahol tested saját fájdalomcsillapító mechanizmusai a lehető leginkább érvényesülhetnek.
A méhszáj tágulását nagymértékben segíti, ha te nyugodt vagy, a tested pedig a lehetőségekhez képest laza és relaxált. Kismamajógán külön figyelmet fordítanak a megfelelő relaxációs technika elsajátítására. Természetesen a relaxációt otthon is gyakorolhatod, próbálgasd, hogyan tudod hirtelen teljesen ellazítani magad.
A bábák évszázados tapasztalata, hogy szoros kapcsolat áll fenn a száj és a torok záróizmai valamint a méhszáj és a hüvely záróizmai között. Egy ellazult száj rugalmasabb méhszájat jelent. Azoknak a nőknek, akiknek a szája lazán nyitva van, általában gyorsabban tágulnak.


Vigyél zenét, illatot!
Ez tulajdonképpen összefügg az előző ponttal. Ha van olyan zene, amiről tudod, hogy ellazít, nyugodtan vidd magaddal a szülőszobára. Ugyanez igaz az illatokra is. Ha a kismamajógán relaxáció közben egy bizonyos illóolaj vagy füstölő volt mindig használatban, nyugodtan kérj belőle, és vidd magaddal a kórházba: segít, hogy az ott megszokott állapotba kerülj. Ha nincs ilyen kedvenc illatod, akkor próbálkozhatsz a muskotályzsályával, a jázminnal, a mandarinnal vagy a levendulával, amelyek közismerten nyugtató hatásúak. Végső soron pedig az is előfordulhat, hogy bár pompásan rákészülsz, akkor és ott minden illat idegesít, és a zenétől is a falra mászol. Ez esetben egy percig se habozz sutba vágni az egészet!


Lélegezz! - A légzéstechnika
A megfelelő légzéstechnika nemcsak a lazításban segít, de arról is gondoskodik, hogy megfelelő legyen a szervezeted (és a kisbabád) oxigénellátása, amire mindkettőtöknek nagy szüksége van. A legrosszabb a kapkodó, lihegő légzés, az úgynevezett hiperventiláció, ami az izmok begörcsölését okozhatja, és pánikhangulatba is kerülhetsz tőle, pedig erre semmi okod, és nyilván semmi szükséged. A legjobb módszer az, ha körülbelül 5 másodpercen keresztül tart a belégzés, utána picit hosszabb ideig, 6 másodpercig a kilégzés. Ügyelj arra, hogy ha a fájások közben nem is, fájásszünetben mindenképpen nyugodt legyen a légzésed, ha ez magadtól nem megy, kövesd a szülésznőd útmutatásait. A témáról részletesebben itt olvashatsz:Relaxáció, légzéstechnika a szülés alatt


Mozgás
A mozgás a várandósság ideje alatt is nagyon hasznos, hiszen könnyebbé teszi a várandósságot, pozitívan hat a babára és a mamára is, segíthet a vajúdás és a szülés közben, mivel erősíti izmaidat, javítja vérkeringésed, rugalmassá, kitartóvá tesz, és ezekre mind szükséged lesz a vajúdás során. A legtöbbek által ajánlott mozgásforma a kismamajóga és kismamatorna, összetett hatása révén.
A következő tipikus szüléskönnyítő gyakorlatokat érdemes kipróbálni, érdemes azonban orvosod véleményét is kikérni.

Széles guggolás
A guggolás megerősíti comb és medencealapi izmaidat. A természetes szülés éllovasai szerint ez az egyik legoptimálisabb póz a szülésre, mivel teljesen kinyitja medencédet, és kisebb így a gátszakadás esélye is. Guggolj széles terpeszben. Lábfejek kifelé néznek, hátad egyenes. Kezek összekulcsolva, könyököd a térded vagy combod belső oldalához feszül.



Szabó póz/pillangó póz
Ülj le, hajlítsd be térdeidet, talpaid simuljanak egymáshoz. Sarkaidat húzd minél közelebb testedhez. Lazítsd el belső combizmodat, gerincedet, fejedet tartsd egyenesen. Óvatosan közelítsd térdeidet a talaj felé, de csak amíg kényelmes. 


Medencebillentés
Hanyattfekvésben húzd fel lábaidat, kezeidet pedig pihentesd a tested mellett. Belégzésre a derekadat nyomd a talajhoz, közben szorítsd össze az izmaidat. Tartsd meg 3-5 másodpercig, majd kilégzésre lazíts.


Kegel gyakorlatok
Az intimtornával pubococcygeus (közismerten PC) izmaidat erősíted meg, amelyek a hüvely és húgycső körüli, méh és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért felelősek. Szülés közben képes leszel tudatosan ellazítani hüvelyi- és gátizomzatodat, és amikor kell, feszes toló-mozgást előidézni.
Így csináld: A vécén ülve 5 másodpercre hagyd abba, majd engedve a szorításon folytasd a pisilést. Pár másodperc után újra “zárd el a csapot” 5 másodpercre. Ebből csinálj öt kört. Napról napra növeld a másodperceket, míg el nem éred a 10-et. Ha minden nap párszor elvégzed a tornát (5 kör „10 másodperc szorítás-5 másodperc pihi”) garantáltan erősödnek a rejtett izmok pár héten belül.
Ha már biztosan tudod, mely izmaidat kell megfeszíteni, természetesen nem csak a vécén ülve gyakorlatozhatsz. Ebben a tornában épp az a szép, hogy bárhol, bármikor nekiállhatsz. Nem kell külön időt szánnod rá, csinálhatod főzés, tévézés, utazás, munka közben,… használd a fantáziádat!
Hazánkban igen elterjedt és bizonyítottan eredményes módszer a Kriston-féle intimtorna.

A szülésnél a mozgás egy igen aktív folyamat - nyomást gyakorol a baba fejére, ami felgyorsítja a szülés menetét. Mozogj, menj gyakran a vécére, igyál, ha szomjas vagy, koncentrálj a belső történésekre, ne csak a fájdalomra, hanem a következményeire is gondolj. (Vagyis arra, ha tágulsz, a babád egyre lejjebb kerül a szülőcsatornában, és hamarosan a karodban tarthatod.)


Kényelmes testhelyzet
Vajúdás során a kényelmes testhelyzet is jelentősen enyhítheti a fájdalmadat. Ha az orvos vagy szülésznő is beleegyezik megpróbálhatod a következő módszereket:

  • támaszkodj rá valamire, például egy szék támlájára, a szülőszobában található ágy szélére, az ablakpárkányra, esetleg átkarolhatod a párod nyakát is
  • térdelj egy padlóra helyezett nagy párnára vagy ereszkedj négykézlábra
  • sok kórházban ma már számtalan eszköz áll a rendelkezésedre, ami segíthet megkönnyíteni a vajúdást, mint például labda, bordásfal, franciaágy, szülőszék vagy medence – használd bátran őket és találd meg a számodra legkedvezőbb testhelyzetet.

Ne felejtsd a csípőd előre és hátra vagy körkörösen mozgatni, hogy segíts megfelelően elhelyezkedni a babának és, hogy kényelmesebben érezd magad te is. Ezeket a mozdulatokat sokkal könnyebb lesz alkalmazni, ha előtte otthon gyakorlod őket, már a terhesség ideje alatt is.

A gravitáció sokat gyorsíthat a folyamaton, tehát az álló helyzet vagy a labdán ülés jobb, mint a fekvés. A függőleges testhelyzetek hatékonyabbá teszik az összehúzódásokat, és általuk úgy érezheted, hogy az irányítás a te kezedben van. A kismamajógán megtanult gyakorlatok is sokat segíthetnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy akkor a leggyorsabb a tágulás, ha olyan testhelyzetet veszel fel, ami számodra a legkényelmesebb.

Ha vajúdás alatt pozíciót akarsz váltani, kérned kell partnered vagy a szülésznő segítségét. Az ő feladatuk, hogy megkönnyítsék és kényelmesebbé tegyék számodra ezt, a sokszor végtelennek tűnő időt.

Lehet, hogy úgy érzed majd, hogy nem akarsz sokat mozogni a fájdalmak miatt. Minden erődre szükséged lesz, hogy meg tudj birkózni minden egyes összehúzódással. Az összehúzódások során hajolj kicsit előre és a közöttük levő időben pedig egyenesedj ki. Ha úgy gondolod, kérd meg partneredet vagy a szülésznőt, hogy minden egyes összehúzódásnál masszírozza a hátad. Ha nagyon elfáradtál, vagy csak egyszerűen az ágyban szeretnél lenni, használj párnákat, melyek segítségével kényelmesen oldalra feküdhetsz.
Egyes tanulmányok szerint, a vízszintes pozícióban történő vajúdásnak vannak korlátai:
·         az egyes összehúzódások erősebbek, de kevésbé hatékonyak
·         vajúdás és a szülés ideje hosszabb
·         csökken a véráramlás a baba felé, főleg ha háton fekszel
·         némiképp korlátozva van a baba helye, ahol áthalad a medencén.
Ha úgy érzed kipihented magad, told magad kényelmesebb helyzetbe, és mozogj, vagy legalábbis próbálj függőleges helyzetben maradni, hogy megkönnyítsd a vajúdást.


Készítsd fel a méhszájadat és a gátadat a szülésre!
A gátvédelem lényege abban áll, hogy hagyják, hogy a gát fokozatosan, apránként táguljon a kellő mértékig. Ehhez arra van szükség, hogy a szülő nő ösztönös igényeire hagyatkozva választhassa ki a számára legkedvezőbb, legkevésbé fájdalmas, tehát a szöveteket legkevésbé megterhelő szülési pozíciót (ez persze kizárja minden fájdalomcsillapító beadását), ne sürgessék semmilyen formában, ne kelljen erőltetnie a nyomást, és így a gát kellőképpen ellazult állapotba kerüljön, mire a baba feje átgördülni készül rajta. A szülésznők a gát védelmét két teljesen ellentétes módszerrel szokták támogatni: az egyik során finoman megtámasztják a gátat, és így próbálják meg ellensúlyozni a gátra nehezedő nyomást, a másik során pedig az “el a kezekkel” elv alapján nem nyúlnak hozzá ilyenkor a gáttájékhoz, hogy ne érje azt újabb fizikai hatás.

A felkészülés többféleképpen történhet:

  • Már a 35. héttől elkezdheted fogyasztani a palástfű vagy a málnalevél teát, amelyek erősítik a méhizomzatot, felpuhítják a méhszájat, lazítják a kismedencei izmokat. Napi fél litert is el lehet fogyasztani belőle: 2,5 dl vízhez 1 teáskanál teafüvet kell tenni, majd leforrázni és 3-5 percig állni hagyni, végül leszűrni.
  • Az egészséges lefolyású terhesség utolsó 3-4 hetében érdemes homeopátiás szerekkel is felkészülni a szülésre. A méhnyak izomzatának puhítására szolgál a Caulophyllum 5 CH (napi 1×5 golyócska), amely előkészíti a könnyebb vajúdást.
  •  Minden nőnek már jóval a várandóssága előtt érdemes megtanulnia egy szakembertől az intimtornát, amely a sok-sok más egyéb előnyén kívül a gátat is erősíti és növeli a rugalmasságát. Ezek a gyakorlatok szülés után a gát regenerálásában is segítenek.
  • Az olajos gátmasszázst már szülés előtt akár 6 héttel is elkezdheted, ezzel is fokozva a rugalmasságát. Ehhez vásárolj bioboltban vagy patikában kapható orbáncfű- vagy mandulaolajat. Helyezkedj kényelmes pózba, melegítsd meg az olajat a kezedben, és kend be a gáttájat, amíg kellően síkos nem lesz. A hüvelybemenet szöveteibe U alakban finoman masszírozd be az olajat, csak ameddig jólesik. A masszázst a párod is végezheti. Szülés közben majd ugyanezzel a langyos orbáncfű olajjal lehet kenegetni a gáttájékot, amely nemcsak nagyon kellemes ilyenkor, de ellazítja a szöveteket és még fertőtlenítő hatása is van. A témáról részletesebben itt olvashatsz: A TERHESSÉG ALATTI GÁTMASSZÁZS MENETE



Fürdő, borogatás, masszázs, aromaterápia
Egy meleg fürdőnek vagy zuhanynak lazító, fájdalomcsillapító hatása van. Otthon könnyedén élhetsz ezzel a lehetőséggel, de ma már több kórházban is elérhető a kádban történő vajúdás.

 Szintén az ellazulást segíti a borogatás: az alhason a meleg a homlokon a hideg borogatás szokott beválni. Ha nem esik jól a nedvesség, kérhetsz segítődtől száraz borogatást is, ehhez a száraz anyagot kell felmelegíteni. Az alhasra helyezett forró muskotályzsályás borogatás is segít elviselhetőbbé tenni a fájdalmat. A terhesség utolsó heteiben fogyasztott málnalevél tea pedig sok anyuka szerint gyorsítja a méhszáj tágulását.

A masszázs csillapítja a fájdalmat, lazítja az izmokat.

  • Masszázs a tágulási szakban: A tágulási szakban a derékfájdalmak és a méhösszehúzódások enyhítésére gyakran beválik a deréktáji keresztcsontmasszázs, de ez akár az elzsibbadt végtagoknak is kapóra jöhet. Hatékonyabbá tehetjük, ha semleges olaj segítségével síkosítjuk a bőrünket. A napraforgóolaj is megteszi, de a drogériákban kimondottan erre való masszázsolajakat is árusítanak (jojoba- és mandulaolaj). Ezek egyik előnye, hogy például a kádban nehezebben mosódnak le. A masszázsolajat illóolajokkal keverhetjük. Szülésnél előszeretettel használják a rózsa-, jázmin-, muskotályzsálya- és ylang-ylang-olajokat. Az olajokhoz ne felejtsünk el kis tálkát előkészíteni, ezáltal is kényelmesebbé téve alkalmazásukat. Néhány kismama a zsíros hatású olajok helyett inkább az egyszerű testápoló tejet választja a masszázshoz.
  • Masszázs a kitolási szakban: A kitolási szakasz környékén a gát masszírozása is jóleshet. Gátra legalkalmasabb az orbáncfű- és búzacsíraolaj keveréke. A masszírozás és az olajok hatására a gát könnyebben ellazul, rugalmasan tágul, ami jelentősen csökkenti a gátsérülés veszélyét.
  • A mellbimbó masszírozása oxitocin felszabadulásával jár, ami fokozza az összehúzódásokat.

A borogatás és a masszázs hatékonyságát fokozzák a különböző aromaterápiás olajok (muskotályzsálya, vajúdóolaj, stb.), melyek kiválasztásához és alkalmazásához kérd szakértő segítségét.


Homeopátiás szerek
Több szülésre felkészítő szer szedése közvetlenül a vajúdás elindulásával is megkezdhető, de mindenképp egy hozzáértő szülésznő felügyelete mellett. A leggyakoribb vajúdást segítő homeopátiás szerek a következők:
Az Arnica montana vérzéscsillapító, sebgyógyulást elősegítő szer. A vajúdás megindulásakor beszedhető a szülésre való felkészülés során szedett 9 ch-s szerből egy extra adag, vagy külön a szüléshez beszerzett, 30 ch potenciálúból, majd a kitolás előtt még egy adag golyócska. A Caulophyllum thalictroides, becenevén a „homeopátiás oxitocin”, gyenge fájások esetén segíti a méhnyak tágulását, erősíti a gyengülő, leálló fájásokat. 30 ch-s hígításban szedhető belőle félóránként 5 db golyócska (de 4-5 adagnál nem több). A Cimicifuga racemosa a gyenge, rendszertelen fájásokat erősíti, rendszerezi, általában akkor javasolják, ha a Caulophyllum nem elég hatásos. Ebből is 30 ch potenciálú javasolt. A Pulsatilla, a Gelsemium és a Sedatif változatos hatásai mellett főleg a vajúdás alatti ideges, zaklatott lelkiállapot enyhítésére szolgál.


Az apa jelenléte
A vajúdás alatt az apa masszázzsal enyhítheti az anya fájdalmát. Ez történhet a keresztcsonti terület mutatóujjakkal való körkörös masszírozásával, illetve a fenék felől V-alakban felfelé-kifelé, majd vissza a deréktól lefelé-kifelé végzett mozdulatokkal. Ezeket a masszázsokat az apa az anya mögé térdelve, de ún. „lógó pocak” pozícióban is végezheti. Ilyenkor a szülők egymással szemben térdelnek kis terpeszben, és az anya átkarolja az apa nyakát, a masszázs alatt pedig néhány 4/5-ös légzést végez. A fenti masszázs kifejezetten a derékra hat, de alkalmazható mindenféle más is, amit az anya igényel. A masszázson kívül hozhat vizet, szőlőcukrot, (ha lehet), vizes borogatással törölgetheti az anyát, stb.
A szülés alatt ritkán van kifejezetten aktív szerepe, de segíthet pl. az anya lábának tartásában, illetve bármi másban, amit a szülésznő tanácsol. Legnagyobb szerepe az, hogy lelkileg támogatja az anyát, megerősíti, megnyugtatja.


A félelem enyhítésével, hiszen minden fejben dől el!
Természetes, hogy félsz egy eddig még nem megtapasztalt, ismeretlen érzéstől, amin úgy lehetsz úrrá, hogy "megszelídíted". Próbáld pontosan megfogalmazni, mi az, amitől félsz, és beszélgess erről olyan ismerőseiddel, barátnőiddel, akik már megtapasztalták a szülés élményét.
"Szerintem a szülés a világ legszebb és egyben legtermészetesebb dolga, hiszen mindannyian így kerülünk erre a világra. Természetesen van, akinek rövidebb, és van, akinek hosszabb, gyötrelmesebb út adatott. - mondja Kinga, a kétgyermekes édesanya. - A nagyobbik fiamat 13-15 órás vajúdással hoztam a világra, a kisebbiket pedig 9 óra alatt, sokkal nyugodtabban, félelem mentesebben és felkészültebben. Tapasztalatból mondom, hogy az a legfontosabb, hogy fejben ne adjuk fel. Nem szabad félni, mert akkor sokkal könnyebben megy."


Kitolás után elfelejted a fájdalmat. Nem lehet előre megmondani, meddig tart és milyen fájdalmas lesz majd a szülésed, ez mindenkinél más. Azzal azonban minden anya egyetért, hogy amikor a baba felsír, és végre a karjában tarthatja, el is felejti a fájdalmat és ő a legboldogabb ember a földön.



Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése