2015. február 19., csütörtök

Rettegsz a szüléstől? Ez a tokofóbia! I.rész



„Félek a fájdalomtól.” „Nem szeretném, ha odalent gondok lennének a későbbiekben.” „Félek, hogy meghal a kisbabám.” Számos indok, elképesztő félelmek és mély traumák. Ezek jellemzik a tokofóbiát. Több nőt érint, mint hinnénk.

Hivatalosan 2000-ben írták le, mit is jelent a tokofóbia fogalma. Azonban a mai napig nem született pontos meghatározás, mert számos formája, kiváltó oka létezik. A nők 10% fél, szinte már retteg a szüléstől. A ok mindenkinél más.

Mikor beszélhetünk tokofóbiáról?
Abban az esetben beszélhetünk ilyesfajta rettegésről, mikor már a szülés gondolata is viszolygást kelt valakiben. Két fajtáját különböztetjük meg. Az elsődleges tokofóbiát azokra a nőkre értjük, akik az első gyermekükkel várandósak és nagyon félnek a szülési fájdalomtól. Olyan is akad, aki azt hiszi, hogy képtelen megszülni a gyermekét és az a szülőcsatornában fog meghalni miatta.

Másodlagos félelemről abban az esetben beszélhetünk, mikor egy édesanyának van már egy gyermeke, de valami rosszul sikerült az első születésénél és gátlások alakultak ki benne emiatt. Ide tartoznak még azok az anyák is, akik korábban problémamentesen szültek, de a második gyermeküknél mégis eluralkodik rajtuk a félelem.

Ahány nő, annyi félelem

Szinte megszámlálhatatlan a kiváltó ok, ami miatt rettegés alakulhat ki a nőkben. Sokszor a társadalom is felelős, mert rémhírekkel, kivételt képző történetekkel riogatják a kismamákat. Vannak azonban olyanok, akiknél már az ő születésük miatt alakul ki rettegés. Kiváltó ok lehet még a depresszió, az anyával való rossz kapcsolat és a jövőtől való félelem is. Persze itt is vannak extrém esetek: vannak olyan hölgyek, akik attól félnek, hogy odalent valami rosszul sül el és a későbbiekben ez problémát okozhat a szexuális életükben. Hiába gondolnánk, hogy ez nem történhet meg, vagy, hogy gyenge kifogás. Nem szabad félvállról venni semmilyen indokot, mert egy félelmekkel küzdő embernek ez csak a kezdet. Nem tudhatjuk, hogy az ő fejében milyen történet bontakozhat ki egy kis „apróság” miatt. Sokan pédául úgy gondolják, hogy a rossz szexuális élet miatt majd a párjuk elhagyja őket, válás következik, abból pedig egyenes az út a magányos jövő felé.


Mit tehetünk?

Tájékozódjunk, de messzire kerüljük a horror történeteket felvonultató fórumokat. Keressük meg a probléma forrását. Ha tudjuk, hogy mi az, amitől félünk már könnyebb a dolgunk. Ha egy kismama a fájdalomtól fél, akkor kérdezze meg, hogy milyen fájdalomcsillapító módszerek vannak. Tudjuk meg, hogy a szülés megindulásától mikor, mennyire és hogyan enyhíthető a fájdalom. Ha lelki oka van annak, hogy nem merjük bevállalni a természetes szülést akkor érdemes pszichológus segítségét kérni. De olyan relaxációs gyakorlatokat is kipróbálhatunk, mint a HipnoSzülés. Egy korábbi cikkünkben kifejtettünk, hogy milyen technikákkal és mely esetekben segíthet ez a módszer.

Fontos azonban, hogy mindig a számunkra legjobb megoldást válasszuk. Ha még mindig úgy gondoljuk, hogy a császármetszés a legjobb megoldás, amivel világra tudjuk hozni a gyermekünket, akkor válasszuk azt. A lényeg, hogy félelemmentes, problémamentes és görcsök nélküli szülésben legyen részünk. Ez a kicsi életében is számottevő, aki odabent érzi ha a mamival valami nem stimmel.

Forrás: www.csaladhalo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése