2015. február 2., hétfő

Honnan tudod, hogy megindul a szülés?

A filmeket nézve minden olyan egyszerű. A kismama feláll a fotelből, hirtelen odakap az alhasához, elmegy a magzatvíz, néhány nyöszörgés, és meg is van a baba. Ennyi az egész... Pont ezért hívjuk filmnek.

Ikreket várta már a kezdetektől fogva azon aggódtam, honnan fogom tudni, hogy megindultak az útjukra? Amikor a nőgyógyászomnak is feltettem a kérdést, elmosolyodott, és azt mondta, hogy pontosan tudni fogom, mikor van itt az idő.

Ez már az?

Azért persze a helyzet nem ilyen egyszerű... terhességem 37. hetében jártam, amikor mezítláb locsoltam kint a kertben, amikor hirtelen azt éreztem, hogy valami meleg folyik végig a lábamon. Kővé dermedtem, és figyeltem, mi történik. Az átlátszó "valami" vékony csíkban végigfolyt a lábamon, de nem lett tócsa a lábam körül. Persze azonnal autóba vágtuk magunkat, irány a szülészet, ahol öndiagnózissal közöltem, hogy szivárog a magzatvizem. Az ügyeletes orvos alaposan megvizsgált, és mondta, hogy tökéletesen zárt a méhszájam, így valószínű, hogy valamelyik baba annyira megnyomta a húgyhólyagomat, hogy egy pici vizelet kicsurgott.

Ez már biztos az!

Hosszú, eseménytelen napok következtek, majd a 40. hét közepén apró görcsöket kezdtem érezni. Nem volt vészes a fájdalom, viszont többé-kevésbé rendszeresen jelentkezett. 10-15 percenként 40 másodperces hullámban. Eltelt így két-három óra, így a férjemmel úgy döntöttünk, hogy ismét bemegyünk a kórházba, hiszen "ezek már biztos azok a görcsök". Az ügyeletes dokinak boldogan újságoltam, hogy rendszeres fájásaim vannak, és nem tudom, ki hogy volt vele eddig, de ha tényleg ezek az igazi fájások, akkor gyerekjáték lesz az egész szülés. A diagnózis hasonló volt, a méhszáj zárt, valószínűleg csak jósló fájásaim vannak. Az orvos azért hozzátette, nyugodjak meg, tudni fogom, mikor indul be igaziból a szülés. Erre nem is kellett sokáig várni, pár nappal később egy nyugodt délelőtt olyan erős görcsök törtek rám, hogy rögtön tudtam, na, ez az a fájdalom, amit annyit emlegettek.


Indul a szülés...

Tehát a szülés kétféleképpen indulhat: elfolyik a magzatvíz, vagy rendszeres alhasi feszülések, görcsök, deréktáji fájdalmak jelentkeznek. A magzatvíz folyása legtöbbször egyértelmű dolog. Ha elkezdődik, akkor megindultnak kell tekinteni a szülést, akkor is, ha nem kísérik méhösszehúzódások. A kiáramló víz általában sok, olyan mintha akaratunk ellenére bepisiltünk volna, szagtalan, esetleg picit rózsaszínes-véres folyadék.

Ezt a tünetet a méhszáj tágulását kísérő kevés vérzés okozhatja. Miután a kisbaba feje elől lecsurgott az ott levő víz, eltömíti a kivezető nyílást. Ám ahogy mocorog, a mozgás során mindig elmozdul egy kicsit, így a vízfolyás nem áll meg, hanem rövidebb-hosszabb megszakításokkal folyamatosan szivárog. Ha biztosra akarunk menni, rakjunk egy papír zsebkendőt, vagy tesztbetétet a bugyiba, és ha tényleg folyik a magzatvíz, akkor 15-30 perc alatt nedves lesz a zsebkendő is.

A szülés megindulásának másik lehetséges módja, ha méhösszehúzódásokkal, fájásokkal kezdődik. A fájások eleinte rendszertelenül jelentkeznek, majd egy idő után rendszeressé válnak. Nem árt figyelni közben az órát, mennyi idő telik el a méhösszehúzódások között. A fájások közötti szünetekben tudunk lazítani, pihenni egy kicsit, a következő méhösszehúzódásig, amikor az egész has megkeménykedik.

Ha a rendszeres méhösszehúzódások megszűnnek egy idő után, akkor csak jósló fájásokról beszélünk. Ugyanakkor, ha megmarad, és erősödik, akkor irány a kórház! A legfontosabb, hogy ha bizonytalanok vagyunk, ne hezitáljunk, inkább konzultáljunk szakorvossal. A szülészeti intézmények éjjel-nappal nyitva állnak, az ügyeletes orvos és szülésznő vizsgálat után meg tudja mondani, hogy tényleg útjára indult-e már a babánk?

Forrás: www.babaszoba.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése